Dyplom licencjacki – interaktywna książka kucharska powstała w ramach ukończenia studiów w Instytucie Sztuki Uniwersytetu Opolskiego, kierunek: komunikacja wizualna.
Promotor: dr hab. Bartosz Posacki
Recenzent: dr Grzegorz Gajos
Książka została wykonana w programie Adobe Flash z użyciem języka programowania ActionScript 2.0. Wszystkie zdjęcia i przepisy są mojego autorstwa.
Posługiwanie się książką odbywa się dzięki płynnym animacjom. Niektóre fragmenty przepisów mają ukryte buttony, a po najechaniu na nie pojawiają się nowe elementy. W każdym momencie możemy powrócić do menu głównego, niezależnie od tego, w jakim miejscu się znajdujemy. W książce znajdują się przepisy na śniadania, obiady i desery. Każda podstrona ma dodatkowe przyciski: podział na potrzebne artykuły, opis działania oraz porady. Elementem stałym, którego animacja jest zapętlona, jest tytuł książki – „Bułka z masłem”. Całość projektu jest udźwiękowiona.
Inspiracją do stworzenia interaktywnej książki było prowadzenie bloga kulinarnego, współtworzonego z dwiema koleżankami w okresie studiów licencjackich oraz praca teoretyczna pisana pod kierunkiem dra hab. Kazimierza S. Ożoga na temat ikonosfery blogów kulinarnych i ich fenomenu.
Dyplom licencjacki – interaktywna książka kucharska to projekt łączący w sobie minimalizm i delikatną estetykę. Zamknięty w dwóch przeważających kolorach bieli tła oraz bordo w typografii.